Weer met de auto de weg op

Door het coronavirus is autorijdend Nederland voor een groot deel tot stilstand gebracht. Dit betekend dat de auto ook wat langer heeft stilgestaan dan gebruikelijk...

Veel mensen werken vanuit huis, bezoekjes aan vrienden of familie zijn nihil, het is op dit moment allemaal beperkt mogelijk. Binnenkort komt hier waarschijnlijk geleidelijk verandering in. Veel auto`s hebben een lange tijd stilgestaan. Dit hoeft niet voor problemen te zorgen maar wij delen graag deze tips, zodat je straks weer veilig de weg op kan gaan.  

Tip 1: Check de banden en – spanning. De luchtdruk kan bij langer stilstaan ongemerkt afnemen en dat is niet goed voor je wegligging en verbruik.

Tip 2: Controleer voordat je weer een langere rit gaat maken je oliepeil, koelvloeistof en remvloeistof. Dat is ook gelijk een goed moment op de ruitensproeiervloeistof te controleren/bij te vullen.

Tip 3: Controleer de accu. Iedere accu loopt langzaam leeg. Afhankelijk van het gebruik van de auto, gaat dit bij de een wat sneller bij de ander. Als de accu voor langere tijd ontladen is, dan vermindert dit de opnamecapiciteit. Laat bij twijfel de accu opmeten en eventueel vervangen.

Tip 4: Voorkom roestvorming op de remschrijven. Als een auto langere tijd stilstaat kan er oppervlakteroest ontstaan op de remschijven. Het kan zijn dat je dan een schavend geluid hoort bij de remmen. Wanneer je dan een halfuurtje rijdt verdwijnt oppervlakteroest vanzelf weg door de wrijving bij het remmen. 

Tip 5: Heb je een electrische auto? Bedien dan regelmatig alle elektrische componenten, zoals ruitenwissers, koplamphoogteversteling en buitenspiegels. Op die manier blijft dit functioneren zonder problemen.

Tip 6: Krijg je toch een storingsmelding? Bij een rood lampje is het noodzakelijk om altijd zo snel mogelijk om een veilige manier te stoppen. Bij een geel/oranje lampje kan je doorrijden naar de dichtsbijzijnde dealer. Raapleeg wel altijd eerst het instructieboekje. 

Vakantie in eigen land?

Wellicht wilt u in de zomer toch nog even op vakantie in eigen land, met de auto. Wij helpen u graag veilig op weg met een aantal praktische tips:

Tip 1: Voorkom diefstal van bagage

 • Leg bagage niet al een dag van tevoren in de auto. Vooral omdat diefstal van bagage vaak niet onder een reisverzekering valt als je nog thuis bent. Pak dus pas in op de dag van vertrek.
 • Zorg er tijdens de reis altijd voor dat je zicht hebt op de volgepakte auto, bijvoorbeeld als je gaat tanken.
 • Kun je niet bij de auto blijven, parkeer de auto dan altijd op een veilige plek. Bijvoorbeeld in een garage of op een goed verlichte plek.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter, zoals een smartphone, laptop of fototoestel. Kun je deze spullen echt niet meenemen? Leg ze dan zeker niet in het zicht.
 • Doe de auto altijd op slot, doe de ramen en het open dak dicht en sluit de kofferbak af.

Tip 2: Voorkom diefstal van een caravan

 • Parkeer de caravan zo dat het voor criminelen onmogelijk is om een andere auto ervoor te plaatsen en ermee weg te rijden zonder auto’s te verplaatsen.
 • Stal de caravan op een goed afgesloten terrein.
 • Draai de steunen van de caravan uit.
 • Breng wielklemmen aan.
 • Verwijder een van de wielen en ondersteun de caravan met een krik.
 • Maak gebruik van een koppelingsslot. Hierdoor voorkom je dat een potentiële dief de caravan aankoppelt of de disselkop verwijdert en weg kan rijden met de caravan.
 • Parkeer je de caravan op een openbare weg? Breng dan naast het koppelingsslot nog een tweede slot aan, zoals een kettingslot. Zo kan de caravan niet worden verplaatst.

Automobilistenhulpverzekering

Autopech tijdens de vakantie? Dat is niet fijn, je kunt daarom op de reisverzekering kiezen voor een automobilistenhulpverzekering. Deze verzekering biedt dekking bij het uitvallen van de bestuurder of het uitvallen van het motorrijtuig of aanhanger door pech of een ongeval.

Mocht je hier zelf vragen over hebben of over de andere verzekeringen... Ook in deze tijd zitten wij klaar voor u achter de telefoon! 0174-247240


Publicatiedatum: 26 May 2020